07 Dec 2017
My Grandparents' School Life at the American Academy Larnaca
By Melina Iacovou (Year 1)

Ήμουν σίγουρη πως η εργασία μου για τη σχολική ζωή της εποχής του παππού και της γιαγιάς μου θα ήταν πολύ ενδιαφέρουσα. Και αυτό γιατί πριν ακριβώς πενήντα χρόνια ήταν στη θέση μου! Ήταν συμμαθητές και άρχιζαν ένα ταξίδι στη μάθηση στο ίδιο ακριβώς σχολείο όπου φοιτώ και εγώ. Στην πιο κάτω συνέντευξη θα διαβάσετε όχι μόνο για τα μαθήματα και τις δραστηριότητές τους μέσα στο σχολείο και για τη ζωή τους τα απογεύματα, αλλά και για το πώς το σχολείο μας τους προετοίμαζε για τη ζωή μετά το σχολείο.

Μελίνα (Μ): Παππού και γιαγιά, πρώτα σας ευχαριστώ για την ώρα σας. Να αρχίσουμε από τα πιο βασικά. Πότε ήσασταν μαθητές στην Αμερικανική Ακαδημία Λάρνακας;

Παππούς και γιαγιά (ΠκΓ): Φοιτήσαμε στην Αμερικανική Ακαδημία από το 1967 μέχρι το 1974. Όπως και εσύ, έπρεπε να δώσουμε και εμείς εξετάσεις για να μας δεχτούν. Η μεγάλη διαφορά όμως είναι ότι στα χρόνια μας δεν αποφοιτούσαν όλα τα παιδιά διότι δυσκολεύονταν να περάσουν τις τάξεις και πολλοί έπρεπε να επαναλάβουν και την τάξη. Το 1974 που τελειώναμε, που ήταν γενικά και πολύ δύσκολη χρονιά για τον τόπο μας λόγω του πολέμου, αποφοίτησαν 50 μόνο άτομα.

Μ: Πώς ήταν τα μαθήματα και οι καθηγητές σας;

ΠκΓ: Πρώτα - πρώτα ο διευθυντής του σχολείου ήταν πάντα Αμερικανός. Το σχολείο μας εξάλλου είχε ιδρυθεί το 1908 από ιεραπόστολους της Ευαγγελικής Εκκλησίας από την Αμερική με στόχο να προσφέρουν όχι μόνο εκπαίδευση αλλά και να διδάξουν ένα χριστιανικό τρόπο ζωής με προσφορά στον συνάνθρωπο, σεβασμό και εκτίμηση σε όλους με σωστή συμπεριφορά και ψηλά ιδανικά. Το σχολείο αρχικά ήταν μόνο αρρεναγωγείο, δηλαδή φοιτούσαν μόνο αγόρια, αλλά από το 1929 και κορίτσια. Στη φωτογραφία της τάξης μας βλέπεις ότι μέχρι τα δικά μας χρόνια τα αγόρια και τα κορίτσια ήταν σχεδόν ισάριθμα.

alumni 1
Φωτογραφία 1: Η τάξη του παππού και της γιαγιάς με τον Διευθυντή τους

Καθημερινά αρχίζαμε με προσευχή και τραγουδούσαμε ύμνους. Είχαμε στο πρόγραμμά μας Θρησκευτικά και τα κορίτσια μια φορά τη βδομάδα έκαναν κατηχητικό στο σπίτι της καθηγήτριάς τους.

alumni 2
Φωτογραφία 2: Τα κορίτσια με την καθηγήτριά τους και στα δεξιά της η γιαγιά μου
alumni 2
Φωτογραφία 3: Τα κορίτσια με καθηγήτριές τους. Η γιαγιά μου όρθια, τρίτη από αριστερά

Επειδή ακριβώς το σχολείο ήθελε να προσφέρει ολοκληρωμένη παιδεία και να φτιάξει σωστούς ανθρώπους, εκτός από τα μαθήματα είχαμε διάφορους ομίλους για προσφορά και κοινωνικό έργο, όπως το Girls Fellowship, τον Ερυθρό Σταυρό, το Brotherhood Committee και άλλους.

Μ: Μου λέτε για ομίλους αγοριών και ομίλους κοριτσιών και αναρωτιέμαι γιατί δεν ήσασταν όλοι μαζί και είχατε ξεχωριστούς ομίλους;

ΠκΓ: Μελίνα μου αυτό ήταν αδιανόητο την εποχή μας! Υπήρχε πάρα πολύ μεγάλη αυστηρότητα και κανόνες για να μην συναναστρέφονται τα αγόρια με τα κορίτσια. Αυτές ήταν οι ιδέες της εποχής και του σχολείου τότε. Για να φανταστείς τα κορίτσια έπρεπε να πηγαίνουν τα διαλείμματα στο ειδικό "girls yard", την αυλή δηλαδή των κοριτσιών στην οποία δεν δικαιούνταν τα αγόρια να πάνε ποτέ. Αυτή ήταν πίσω από το Παλιό Νοσοκομείο και ήταν περιφραγμένη. Μέσα στην τάξη όλα τα κορίτσια κάθονταν στα μπροστινά θρανία και όλα τα αγόρια στα πίσω. Μόνο μια φορά το χρόνο συναντιόντουσαν τα αγόρια με τα κορίτσια και αυτό ήταν στο Valentine's party. Το Brotherhood Committee αναλάμβανε επίσης και κάθε Χριστούγεννα την εσωτερική αποστολή ευχετήριων καρτών και μαζευόμασταν στο αμφιθέατρο του σχολείου για την ανταλλαγή των καρτών.

alumni 4
Φωτογραφία 4: Αναμνηστική φωτογραφία στην είσοδο του σχολείου

Μ: Άρα γενικά ήταν πολύ αυστηροί οι κανόνες του σχολείου;

ΠκΓ: Και μέσα στο σχολείο και έξω από αυτό. Στο σχολείο υπήρχε κώδικας ντυσίματος, κώδικας κουρέματος και έλεγχος για το μήκος της φούστας και το σήμα του σχολείου. Τα κορίτσια στις πρώτες τρεις τάξεις φορούσαν γαλάζιες ποδιές και διαφορετική στολή στην εβδόμη ενώ τα παντελόνια απαγορεύονταν. Τα αγόρια δεν φορούσαν στολή, απλά έβαζαν το σήμα. Αν όμως ξεχνούσε κανείς το σήμα τότε έπαιρνε μια προειδοποίηση (ticket) και στα τρία tickets η τιμωρία ήταν αποβολή. Τicket μπορούσες να πάρεις και το απόγευμα. Για παράδειγμα τις καθημερινές η έξοδος από το σπίτι είχε περιορισμό τις οκτώ, αν σε έβλεπε κανείς να κυκλοφορείς πιο αργά τότε έπαιρνες ticket. Αν μιλούσες ελληνικά στην αυλή τότε και πάλι ticket. Ακόμη και τα Σαββατοκύριακα καθορίζονταν από το σχολείο ποιες ταινίες επιτρεπόταν να δούμε. Όποιος πήγαινε σε άλλες ταινίες τιμωρούταν με ticket και δεν υπήρχε περίπτωση να γλιτώσεις διότι γινόταν αυστηρός έλεγχος.

Μ: Και στη βαθμολογία ήταν τόσο αυστηροί οι καθηγητές σας;

ΠκΓ: Παίρναμε τέσσερις ελέγχους το χρόνο με βαθμολογία σε όλα τα μαθήματα. Στην τετάρτη τάξη έπρεπε να επιλέξουμε κατεύθυνση μεταξύ δύο, είτε την UP, δηλαδή University Preparation που επέλεγαν όλοι όσοι ήθελαν να σπουδάσουν σε πανεπιστήμιο, είτε την εμπορική κατεύθυνση, Commercial. Τόσο καλή ήταν η προετοιμασία των μαθητών του σχολείου που όλοι είχαν σίγουρη εργοδότηση μετά την αποφοίτησή τους σε τραπεζικούς και άλλους οργανισμούς. Πολλοί ξεχώριζαν στις μαθητικές επιδόσεις στο σχολείο και μάλιστα χωρίς ιδιαίτερα, αλλά το σημαντικό ήταν η ευγενική άμιλλα που καλλιεργούσε στο σχολείο χωρίς τον σημερινό ανταγωνισμό για τους βαθμούς. Και αυτό τον υγιή συναγωνισμό τον είχαμε και στον αθλητισμό. Υπήρχαν πολλές αθλητικές δραστηριότητες με ομάδες σε όλα τα αγωνίσματα και με ιδιαίτερο ενθουσιασμό παρακολουθούσαμε και συμμετείχαμε σε αθλητικές διοργανώσεις με την Αγγλική Σχολή, το English School στη Λευκωσία.

alumni 5
Φωτογραφία 5: Ο παππούς μου με την ομάδα του

Μ: Ποια θα λέγατε ότι είναι μια μεγάλη διαφορά του σχολείου στις μέρες μας σε σχέση με το δική σας εποχή;

ΠκΓ: Τον δικό μας καιρό είχαμε και Τουρκοκύπριους μαθητές και το σχολείο είχε μαθητές και μαθήτριες από όλη σχεδόν την Κύπρο. Υπήρχε μάλιστα και οικοτροφείο για τα αγόρια που φοιτούσαν στην Αμερικανική Ακαδημία από άλλες πόλεις (Γιαλούσα, Μόρφου).

Μ: Και τέλος ποια είναι μια αγαπημένη σας ανάμνηση;

ΠκΓ: Σίγουρα θα θυμόμαστε για πάντα την εκδρομή μας στην Ελλάδα στην 7η τάξη. Ήταν αποτέλεσμα ομαδικής εργασίας αφού οι τελειόφοιτοι αναλάμβαναν να λειτουργούν την καντίνα του σχολείου και τα κέρδη διατίθονταν για αυτή την εκδρομή.

alumni 6
Φωτογραφία 6: Ο παππούς και η γιαγιά μου στην Ακρόπολη

Μ: Παππού και γιαγιά, σας ευχαριστώ πάρα πολύ για όλες τις πληροφορίες που μου δώσατε. Εύχομαι σε πενήντα χρόνια να κάνω και εγώ το ίδιο για την εγγονή μου.

alumni 6
Φωτογραφία 7: Η γιαγιά | Φωτογραφία 8: Εγώ
alumni pair
Φωτογραφία 9: Η γιαγιά κάτω αριστερά με τις φίλες της, Αμερικάνικη Ακαδημία 1968-1969 | Φωτογραφία 10: Οι φίλες μου και εγώ στην Αμερικάνικη Ακαδημία 2017-2018
Tags:  Students
More Stories
To many students the experiences leading up to graduation are priceless...
MUN enables fast-growing, personal development for many, but for a great number of our students it provides.
Here's a little taste of what the Junior Achievement club has been up to!
American Academy Larnaca Information
address Address: Gr. Afxentiou Avenue
P.O.Box 40112, 6301
Larnaca, Cyprus
address Email: address
address Phone: +357 24815400